Beyin Egzersizleri : Zeka Geliştirme

Hayatımızı her zaman beynimiz ile kontrol ediyoruz. Planlarımızı, ne konuşacağımızı, geleceğimizi, hayallerimizi ve daha birçok şeyi beynimizle yönetiyoruz. Üretken, verimli olmak için çalışan, bunu alışkanlık hâline getirmiş çalışkan insanlar, zekâ yönünden de tabii ki gelişirler Çünkü sürekli bir hedefleri vardır. Burada aslında çalışkan olmayı anlatacağız. Zekâ geliştirmek için de özel olarak yapabileceğiniz bazı yöntemler mevcut. Bunları ana başlıklar halinde ayırdık.

Hedefler

En boş anlarında bile mutlaka yapacak bir şeyler bulan insanlar vardır. Belki çevrenizde de bu tür insanlar görmüşsünüzdür. Örneğin, yakın zamanlarda bazı araştırmalar yaparken, kitap okumak ile ilgili çok ilginç bir şey öğrendim.  Bu işi en üst seviyede yapanlar, bir kitabı okurken yorulduklarında, dinlenmek için başka bir kitabı okumaya başlıyorlarmış. Evet belki de birçoğumuz için gerçekten çok ileri bir nokta. Fakat biz böylesine çalışkan insanların yöntemlerinden yola çıkarak, faydalı olabilecek çıkarımlar yapabiliriz. Bunun içinde sürekli yapmamız gereken bir iş var. Hedef koymak. Evet, en küçük işlerimizde bile, sürekli bir sonraki aşamada yapacağımız bir hedef olmalı. Bir kitap bittiğinde veya bitmeden bir sonraki okuyacağımız kitap belli olmalı. Akşam olmuş ve sizin tüm işleriniz bitmiş bir hâlde balkonda keyif çayınızı içtiğinizi düşünün. Eve girdiğinizde, uyumaya gitmeyi mi yada bir bardak da kahve mi içmek istediğinizi düşünün. Burada bazı örnekler verdik. Bunları kendi hayatınıza göre uyarlayın. Sürekli bir hedefiniz olsun. Hedefleriniz hiç bitmesin. Üniversiteyi kazanmak için çalıştıysanız, kazandığınız zaman daha sonraki hedefiniz iki dil öğrenmiş olarak mezun olma hedefi olsun. Alıştığınız zaman hedef belirlemenin tam size göre olduğunu göreceksiniz.

Zaman Yönetimi

Kendi zamanınızı yönetebilirsiniz. Alışkanlıklarınızı, sevdiğiniz şeyleri kontrol altına alabilirsiniz. Bunun için zamanınızı neye harcadığınızı belirlemeye çalışın. Mesela en çok televizyon izliyorsanız ve bunlar genelde pek faydalı olmayacak film ve diziler ise belgesellere yönelin. Amaçları için laboratuvarında milimetrik oranlarla deneyler yapan bir profesörün hayatı, sizin için daha faydalı olacaktır.

Oyunlara daha fazla vakit ayırıyorsanız, bu konuda seçici olun. Problemleri çözmek için uğraş isteyen, strateji içeren oyunlar oynayın. Bulmaca gibi aktiviteler de hafızanız için olumlu etkiler yapacaktır.

Gözlem, Dinleme, Konuşma

Bütün bunları aslında hepimiz yapıyoruz. Çevremizi gözlemliyoruz, karşımızdakileri dinliyoruz, bir şey istediğimizde konuşuyoruz. Hepsini daha derin olarak yapabilirseniz, çözüm üretmek sizin için çok daha kolay bir iş olacaktır.

Görmek ve gözlemlemek aynı ifadeler değildir. Gözlemleme, analiz edebilme ve yorumlayabilmektir. Gözlem yeteneği iyi olan insanlar, gördükleri her şeyi beyinlerinde toplar ve hayal güçleri sayesinde doğru çıkarımlar yapabilirler.

Dinlemek hakkında belki de bir sürü kitap yazılmıştır. Birisi konuşurken, hem ne söylediğini hem de ne söylemeye çalıştığını anlamaya çalışmak çok önemlidir. Bazı kişiler düşüncelerini, yapmak istediklerini tam olarak kelimelerle ifade edemezler. Bu sebeple iyi bir dinleyici olan ve gözlem yeteneği gelişmiş kişiler, bu tür insanların tam olarak ne istediklerini, neyi anlatmaya çalıştıklarını bilebilirler.

Merak ettiğiniz, ilginizi çeken konularda insanlarla konuşun. Kendi fikirlerinizi ifade edin. İnsanlarla konuşarak bilgi edinin. Gözlem, dinleme ve konuşmayı geliştirebilmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri kitap okumaktır. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde bu üç özelliğiniz ve hatta daha fazlası çok iyi derecede gelişebilir.

Bahsettiğimiz tüm bu konuların yanında sağlıklı beslenmek de hayli önemlidir. Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat ederek, vücudunuzu zinde tuttuğunuz gibi beyninizi de zinde tutarsınız. Sizin de sağlıksız beslenme alışkanlıklarınız varsa nasıl düzeltebileceğiniz hakkında bilgiler edinin veya bir uzmana danışarak bu konuyu çözmesi için yardım alın.

Exit mobile version