Bu Neyin Tercihi ?

Bu yazımda biraz da üniversite tercihi yapacak olan arkadaşlara değinmek istedim. Zorlu bir sınav sürecinizin ardından emeklerinizi bir üniversite ile taçlandırmanın zamanı geldi çattı. Bu süreçte stres tavan seviyesinde olacak, her gelen bir şey söyleyecek. Ardı arkası kesilmeyen komşu çocukları, kuzenler, yeğenler ve onların süper maaşlı meslekleri sürekli sizinle olacak. Sizde de o dönemin stresiyle her mesleğe uygunmuş gibi bir hissiyat oluşacak. Mesleklere bakacaksınız ve her birinde ‘Aaa tam bana göre, ben bu işi seve seve yaparım’ diyeceksiniz. Oysa bu durum kendinizi istemsizce kandırmaktan başka hiçbir şey değil. Hem bir şey diyeyim mi ? Meslekleri size ballandıra ballandıra anlatan insanlar tercih döneminden hemen sonra yok olup gidecekler. Evet evet, önce sizi o mesleğe sürükleyip akabinde baş başa bırakacaklar. Onun devamında ne olacak biliyor musunuz ? Eğer meslek size hitap etmiyorsa, sınıfa girdiğiniz ilk andan itibaren ‘Benim burada ne işim var ya !’ diyeceksiniz. Bu düşünce sizleri rahat bırakmayacak, sürekli aklınızı kurcalayacak. Bir zaman sonra sınava tekrar hazırlanmayı düşüneceksiniz. Hem üniversite, hem sınav hazırlığı derken hayatın yoğunluğu ile kendi zevkinizi kaybedeceksiniz. İşte bu sebeplerden ötürü, henüz yolun ilk başında yani tercih döneminde en doğru kararı vermeye çalışın. Onun bunun söylediği mesleğe değil, gerçekten sevdiğiniz gerçekten istediğiniz mesleğe gidin. Bu şekilde alanında çok iyi biri haline gelebilirsiniz, hayal ettiğiniz hayatı yaşayabilirsiniz. Hem şunu da atlamamak lazım : Önü kapalı meslek yoktur, vizyonsuz öğrenci vardır. Tercih yaparken ilerisini düşünün. 10 yıl sonra-15 yıl sonra nerede olmak istiyorsunuz ? Ne işle meşgul olmak istiyorsunuz ? Neyi çok iyi yapabileceksiniz ? Bu sorulara doğru cevap verdikten sonra içinizde şüphe kalmasın, doğru yolda ilerliyorsunuz. Peki sadece bu yeterli mi ? Hayır ! Bölümü tercih ettik ama hangi üniversitede ? Şimdi şu konuda bir hemfikir olalım. Hangi üniversiteye giderseniz gidin internet çağında olduğumuzdan dünyanın en iyi eğitimini internette bulup kendinize katabilirsiniz. Şaşırmayın, gerçekten aradığınız sürece en iyi eğitimlere ulaşmanız mümkün. ‘Durum böyleyken neden bazı üniversitelerin puanı tavan peki ?’ şeklinde içinizden geçirdiğinizin farkındayım. Pek çok cevabı var bu sorunun ama size sadece birkaçını açıklayacağım.

ÖĞRENCİ KULÜPLERİ

Üniversitelerde öğrenciler tarafından kurulan, etkinlikler yapan, eğitimler verilen, öğrencinin kendine bir şeyler kattığı yerlerdir öğrenci kulüpleri. Sadece bunlarla sınırlı değil, çok daha fazlasıdır bu kulüpler. Üniversitelerde bunu araştırın, ne kadar kulübü var ? Bu kulüpler ne kadar iyi çalışıyor ? Neler yapıyorlar ? Bunlar gerçekten önemli şeyler çünkü okuldaki eğitimin yanı sıra bu kulüplerde kazandığınız tecrübe tarifsiz. O yüksek puanlı okullarda şüphesiz bu kulüpler harıl harıl çalışıyor. Kendi üzerimden örnek vermem gerekirse ; Google Los Angeles’ dan bir mühendise ikram ettiğimiz kahve eşliğinde ona yönelttiğimiz sorulara cevap bulmamız, buna ek olarak birçok şirketin yöneticileri ile birebir iletişim kurma şansını elde etmem bu kulüpler sayesinde oldu. Evet evet anlayacağınız öğrenci kulüpleri üniversitenin vazgeçilmezi.

AKREDİTASYON

Akreditasyon nedir ne değildir çok uzatarak sizleri sıkmak istemiyorum. En kaba tabirle diplomanızın yurt dışında geçerliliği denilebilir. Eğer kariyerinizde yurt dışı düşünüyorsanız gideceğiniz üniversite ve bölümün akreditasyon durumunu öğrenmeniz şart. Puanı yüksek üniversitelerin yüksek puanlı olma sebeplerinden biriyse neredeyse tüm bölümlerinin akredite olmasıdır.

Laboratuvarlar/ Atölyeler Ve Hocalar

Gideceğiniz yerde öğrendiğiniz şeyleri ne kadar uygulayabileceksiniz ? Bunlar için üniversitenin derslikler dışındaki donanımına bakmanız şart. Bu atölye ve laboratuvarların ne denli öğrenci erişimine açık olduğunu da araştırmanızda fayda var. Bunları muhtemelen internette kendi sitelerinde bulabilirsiniz.

Bölümdeki hocaların sahip olduğu unvanları ise YÖK ATLAS adlı nimet sayesinde öğrenebilirsiniz. Öğretim Üyesi Sayısı Ve Unvan Dağılımı seçeneğine tıklayarak profesör, doçent gibi unvanlara sahip kaç tane hoca olduğunu görebilirsiniz. Eğer orada okuyan öğrencilerle iletişim kurabilirseniz bu konuda çok daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. ‘Ya öyle diyorsun ama biz nasıl ulaşalım orada okuyan öğrencilere ?’ derseniz ben şey yapıyordum : instagramda üniversite ve bölümü yer etiketi olarak arıyordum. Orada fotoğraf paylaşanlardan öğrenci olanları biyografi kısmına bakarak saptıyordum. DM den en az 2 kişiye yazarak 2 farklı açıdan yorumları alıyor, kendi süzgecimden geçirip kaydediyordum. Yani anlayacağınız aradığınız sürece sorularınıza cevap bulmanız mümkün.

YURT DIŞI OLANAKLARI

Bir diğer önemli konu ise üniversitenin yurt dışına ne kadar bağlı olduğu. Oraya gittiğinizde ne gibi yurt dışı imkanlarına sahip olacaksınız ? Yılda kaç kişi bu programlar ile yurt dışına gönderiliyor. Bu konulara da iyice bakmak şart.

Kabaca yukarıdaki ‘Bazı üniversitelerin neden puanı tavan ?’ sorusuna bu imkanların tahmin edemeyeceğiniz kadar fazla olması cevabını verebilirim. Tercih döneminde bu imkanları da göz önünde bulundurarak en doğru üniversiteyi tercih etmeniz şart. Düşünsenize gençliğinizin en güzel yıllarını dolu dolu geçirmek varken dağın başında kimsenin bilmediği bir yerde imkansızlıklar içerisinde geçirdiğinizi. O imkansızlıklar içinde de kendinize fırsatlar dünyası yaratarak sizi mutlu edecek bir kariyere sahip olabilirsiniz ama doğru üniversiteyi tercih ettiğinizde hayal ettiğiniz kariyere ulaşmak nispeten daha kolaydır. Bu yüzden onun bunun lafını bir kenara bırakın ! Puanınıza göre ilk baştan en sona okulları yazarak tercih yapma hatasına düşmeyin ! Arayın, araştırın. Size o üniversite ne katacak ? Ne gibi imkanlara sahip olacaksınız ? Sizi mutlu edecek mi ? Bu sorulara olumlu cevap veren üniversiteleri ve bölümleri tercih listenize yazın. Tercih sonuçlarında da gelirse gidersiniz, gelmezse 1 yıl sıkıca çalışarak tekrar denersiniz.

Buraya kadar anlattıklarım kendi hayalleri ve tutkuları peşinde koşan kişilere bir nebze de olsa tecrübelerimi aktarmak içindi. Eğer ‘Ben başkalarının hayalleri için çalıştırılmaya alışkınım, kendi hayatımın ve zevk aldığım şeylerin hiçbir önemi yok.’ diyorsanız sizler de o geleneksel ve genellikle mutsuzlukla sonuçlanan ‘neresi olursa giderim, puana göre yukarıdan aşağı sırala’ formatındaki tercihi yapabilirsiniz. Seçim sizin.

Ama bu seçimde merak ettiğim şey şu : Gerçekten bu neyin tercihi ?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Mehmet Emin

Bilgiye aç olarak yaşadığım bu hayatta, az biraz oyun oynayan,müzikle ruhunu besleyen,fırsat bulduğunda gezmekten ödün vermeyen, her gün yeni şeyler öğrenmekten keyif alan biriyim.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.

Kayıt Ol

VEYA

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

VEYA

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol

close

Abone Olmak İster Misiniz ?